• Volledig overzicht
  • Regelgeving
  • Echte informatie

Remlichten, opgelet ik stop!

Een belangrijk waarschuwinglicht is het remlicht of ook wel het stoplicht genaamd, welke zich achteraan het voertuig bevindt. Het dient om achterliggende weggebruikers te waarschuwen dat de bestuurder het rempedaal indrukt en de wagen vertraagd.

Remlichten in de file
Brandende remlichten in de file

Remlichten zijn minstens 5 keer zo fel

Stoplichten worden vaak samen met de achterlichten in hetzelfde deel ingebouwd, volgens de belgische verkeersregels dient het stoplicht echter minstens 5 keer zo fel te zijn als het achterlicht, waarbij de maximum lichtsterkte van het stoplicht 100 candela (eenheid van lichtsterkte) is. Voor meer over de verplichting van de lichtsterkte van de verschillende wagenverlichtingen kan je op de pagina lichtsterkte onder regels terecht.

Tip: Omwille van het enorm belang in de verkeersveiligheid is het best dat je de werking van de remlichten of stoplichten regelmatig controleert. Dit kan je best doen op een veilige plek met behulp van een tweede persoon of je maakt gebruikt van een reflectie of dispersie van het stoplicht door de omgeving terwijl je door je achteruitkijkspiegel kijkt.

Verminder de kans op kopstaart aanrijdingen met een derde remlicht

Zoals eerder vermeld is het sinds 2003 verplicht om een derde remlicht te hebben voor nieuw ingeschreven voertuigen. In de wetgeving rond personenwagens staat dat het aantal verplichte remlichten drie is voor voertuigen met maximum 8 plaatsen (bestuurder niet meegeteld). Andere voertuigen hebben geen verplichting om een derde stoplicht te hebben, echter is het uiteraard wel toegestaan en aangewezen. Inderdaad, een studie uit de jaren ’70 door John Voedovsky wees aan dat het gebruik van een extra stoplicht de kans op kopstaart aanrijdingen met 60% verminderd! Hij liet op de achterkant en in het midden, een oranje lampje plaatsen, op enkele honderden taxi’s in San Fransico en dit was volgens hem speciaal ontworpen om informatie over de vertraging van de taxi door te geven aan de achterliggende bestuurders.

Volgens de Europese regels

De plaats waar dit derde remlicht mag worden geplaatst is bepaald door de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties. Daar wordt vermeld dat het referentiepunt van het derde remlicht zich op het middenlangsvlak van de auto moet bevinden. Dit betekent dat de derde remlicht in het midden van de breedte van de auto moet worden geplaatst indien mogelijk. Het mag maximaal 15cm afwijken van het midden van de wagen, indien dit niet mogelijk is moet je twee remlichten plaatsen, symmetrisch (in de breedte) ten opzichte van het midden van het voertuig. Daaeenboven moeten die wel zo dicht mogelijk tegen het midden van de wagen worden geplaatst! Alsook moet dit derde remlicht altijd hoger worden geplaatst dan de twee standaard remlichten aan de buitenzijde van je voertuig en minstens 85cm hoger dan het wegdek. Er mag ook maar maximum 15cm tussen de onderrand van de achterruit en de bovenrand van het derde remlicht zijn, naar boven toe is er geen beperking. Er staat echter wel duidelijk in de Europese richtlijnen dat “het uitgestraalde licht via de voorzieningen voor indirect zicht en/of andere oppervlakken van het voertuig (bv. de achterruit) geen hinder veroorzaken voor de bestuurder”. Dit betekent dat je het derde remlicht niet in het middenpunt van de achteruit mag plaatsen vermits dit je zicht ontneemt naar achter toe! Vaak wordt dit extra stoplicht zo hoog mogelijk geplaatst.

Regels derde remlicht
Plaats het derde stoplicht altijd zo dicht mogelijk tegen het middelvlak van je wagen

De derde remlichten zijn vaak gebaseerd op de LED-types en gaan normaal wel lang genoeg mee! Echter, indien je het moet komen te vervangen, kan je op de winkel pagina van deze website kijken waar je een derde remlicht kopen kan. De stoplichten hier aangeboden voldoen allemaal aan de europese richtlijn en zijn dus conform de regelgeving.