• Volledig overzicht
  • Regelgeving
  • Echte informatie

Mistlichten voor de winterse dagen

Mistlichten zijn fel schijnende lichten die enkel gebruikt mogen worden bij dichte mist of hevige neerslag. De zichtbaarheid moet minder dan 100 m zijn alvorens ze mogen ontstoken worden. Vooraleer je de mistlichten laat ontbranden moet je ook de standlichten en dimlichten aansteken!

Tip: Om een idee te hebben van hoe ver de zichtbaarheid is op de autosnelweg kan je tellen hoeveel lichtpalen je nog ziet. In het algemeen staat er op de Belgische snelwegen elke 10 m een lichtpaal, kan je er dus minder dan 10 zien vergeet dan niet je mistlichten te ontsteken!

Mistlichten vooraan zijn er niet altijd, maar meestal wel!

Mistlichten vooraan zijn niet verplicht, niet elk voertuig heeft deze, echter over het algemeen heeft elke wagen van de huidige generatie mistlichten vooraan. Ze dienen om de in geval van mist, sneeuwval, dichte regen of stofwolken de weg beter zichtbaar te maken. Vermist ze niet verplicht zijn staan er in de wegcode geen regels over de kleur van de mistlichten, echter mogen lichten aan de voorkant van de wagen niet rood zijn en moeten ze indien je twee mistlichten hebt van dezelfde kleur zijn. Omwille van hun functie echter zijn ze vooraan eerder wit van kleur.

Snijdende kromme lijn als aanduiding op het dashboard

Symbool mistlichten vooraan

Een groen lampje waaruit er 3 schuin naar beneden gerichte stralen schijnen en die een kromme lijn snijden. Die kromme lijn stelt de dichte mist of hevige regen voor waardoor de zichtbaarheid miniem is.

Achteraan zijn ze altijd verplicht, echter 1 is voldoende

Aan de kofferzijde van de wagen zijn mistlichten altijd verplicht. De meeste wagens hebben er 1, maar in de nieuwere versie’s vindt je al gauw 2 mistlampen achteraan. Het mistlicht achteraan  dient om bij slechte zichtbaarheid,  de zichtbaarheid van jouw voertuig op de openbare weg te verhogen en de achterliggende weggebruikers te waarschuwen. Het mistlicht is verplicht rood van kleur en indien er enkel 1 aanwezig is bevindt het zicht meestal links onderaan de wagen.

Bij meer dan 100 m zicht zijn de mislichten niet  toegestaand. Vooral het felle rode achtermistlicht kan door sommige bestuurder met een remlicht verward worden. Sommige duurdere wagens hebben soms 2 mistlichten achter, en dan kan de verwarring door achterliggende bestuurders nog makkelijk gebeuren. Dit kan dus tot gevaarlijke situaties leiden!

Mistlicht symbool achteraan is oranje

Symbool mistlichten achteraan

Een oranje lampje waaruit er 3 rechte lichtstralen schijnen en die een kromme lijn snijden. Die kromme lijn stelt de dichte mist of hevige regen voor waardoor de zichtbaarheid miniem is.