• Volledig overzicht
  • Regelgeving
  • Echte informatie

Koplampen voor als het echt donker wordt

Verblind door de grootlichten

Het grootlicht dient om de weg voor het voertuig over een grote afstand te verlichten. Het wordt meestal gebruikt in afgelegen gebieden waar er geen of weinig omgevings lichten zijn, echter mag het zowel binnen als buiten de bebouwde kom gebruikt worden. Vanwege de hoge intensiteit van de grootlichten mogen ze enkel gebruikt worden indien er geen andere voertuigen in de buurt zijn. Zowel tegenliggers als bestuurder van een voertuig in dezelfde richting kunnen verblind raken door het grootlicht wat een gevaarlijke situatie creeert. Let op ook fietsers en bromfiets bestuurders kunnen ook verblind worden, hou daar dus rekening mee!

Verlicht de donkere weg met je grootlichten

Tip: Als jezelf verblind wordt door een voertuig dat achter je rijdt met de grootlichten op, kan je jouw achteruitkijkspiegel instellen op de anti-verblindingsstand. Bij de modernere wagen gebeurt dit soms automatisch, andere hebben een klepje onderaan de spiegel die deze stand activeert.

Verschillende maten van je koplampen

Indien je zelf je koplampen wenst te vervangen moet je weten welk maten van lamp er wordt gebruikt in jouw wagen. Er bestaan enkele types, meestal aangeduid met de beginletter H, je kan deze te weten komen door de instructiehandleiding van je wagen door te nemen of online op te zoeken op de databank van… http://am-application.osram.info/en (Lees hier  verder over de maten van de lichten op je wagen).

Koplamp symbool op het dashbord

Koplampem symbool

Grootlichten of koplampen worden aangeduid met een blauw lampje waaruit 5 rechte lichtstralen schijnen. De rechte stralen duiden aan dat het grootlicht bij andere  weggebruikers recht in het gelaat kan schijnen en hen zodoende hinderen. Vergeet deze dus niet af te zetten indien je een andere weggebruiker opmerkt!  Het pictogram ziet er als volgt uit.

Waarschuw andere weggebruikers van een gevaarlijke situatie met een knipoog

Indien er zich een gevaarlijke situatie voordoet mag je knipperen met je grootlichten. Er zijn echter ook twee andere gevallen waarbij knipperen is toegestaan, namelijk als je buiten de bebouwde kom een weggebruiker wil inhalen en een tegenliggende bestuurder er van op de hoogte te brengen dat je verblindt wordt door zijn autolichten.

koplampen knipperen symbool

Het symbool om te knipperen met de grootlichten of koplampen lijkt sterk op het originele symbool, echter wordt er een 1x bijgezet om aan te duiden dat de koplampen slechts eenmalig worden ontstoken en snel weer doven.

Koplampen symbool op de indicator aan je stuur
Koplampen symbool aan de schakelaar van het stuur. Het dimlichten symbool staat er ook bij vermits deze zullen worden ontstoken als je de koplampen laat branden!

Polijsten en afstellen van de grootlicchten voor een veilige betere zichtbaarheid

De lenzen van je koplampen of grootlichten kunnen minder transparant worden door de tands des tijds. De belangrijkste oorzaken van de aantasting van de lenzen van je autolichten zijn het zonlicht (fotodegradatie door UV-licht) en oxidatie. Deze veroorzaken een verandering in de moleculen van de plastiek lenzen. Indien deze aantasting te erg wordt, zal de lens het licht niet goed meer doorlaten en dus verlies je een goede zichtbaarheid. Je kan de koplampen helemaal laten vervangen, echter is dit een dure ingreep. Een goedkoper alternatief is je koplampen zelf polijsten waarbij je de lenzen terug transparant maakt.

Zorg er ook voor dat je de koplampen steeds goed afsteld. Hoe je dit best controleert en eventueel aanpast hebben wij bij Autolichten.be voor jou kort samengevat in een artikel op onze nieuwspagina.

Adaptief koplampensysteem verlicht het bochtenwerk

Het adaptieve koplampensysteem zorgt ervoor dat de autolichten vooraan (de koplampen en dimlichten) zich mee bewegen met de beweging van het stuur. Dit gebeurt enkel in het horizontale vlak zodat de eventuele tegenliggers niet kunnen verblind worden en de hoek die de koplampen maken hangt ook af van de snelheid van de wagen. Als gevolg zal dit syteem de zichtbaarheid tijdens het nemen van een bocht in het donker verhogen en dus de veiligheid verbeteren.

De draaihoek van het adaptieve koplampen systeem wordt berekend tijdens het nemen van een bocht. Een kleine elecktrische motor zorgt ervoor dat de dimlichten zich in de richting van de bocht draaien en zo de weg vooruit onder een grotere hoek verlichten.

De voordelen van het adaptieve koplampensysteem zijn dus:

  • Automatisch draaien van de dimlichten in de juiste hoek
  • De zichtbaarheid tijdens het nemen van bochten in het donker verhogen
  • Veiliger rijden

Vermoeide ogen vermijden met een goed verlichtte weg

Een van de meest belangrijke factoren in het vermijden van vermoeide ogen is het voorzien van een goed verlichtte weg. Het adaptieve koplampen systeem zorgt voor een geoptimaliseerde lichtverdeling afhankelijk van de rijomstandigheden.

Het adaptieve koplampensysteem is ontwikkeld om het risico op ongelukken te verminderen door een goed verlichte gezichtsveld te voorzien. Echter heeft het systeem zo zijn limitaties en geen enkel systeem of combinatie van systemen kan alle ongelukken vermijden. Het adaptieve koplampen system is dus zeker geen vervanging voor het veilig en aandachtig besturen van je auto. Rij dus voorzichtig en defensief ten allen tijde en vertrouw niet enkel op de nieuwste technologie om een ongeval te voorkomen.