• Volledig overzicht
  • Regelgeving
  • Echte informatie

Kentekenplaatverlichting laat altijd je nummer zien

Volgens de wet is het verplicht om het kenteken of nummerplaat aan de achterkant van je wagen te verlichten. De politie moet namelijk in alle tijden mogelijk zijn het kenteken van een wagen te kunnen indentificeren, indien dit niet het geval is kan de politie je een boete geven.

Ontsteekt samen met je andere autolichten

In je wagen moet de installatie zodanig zijn dat de kentekenplaatverlichting of nummerplaatverlichting bij het ontsteken van de dimlichten, standlichten en/of mistlichten automatisch mee worden ontstoken. Vermits je nummerplaatverlichting automatisch oplicht met je andere lichten, is er geen specifiek symbool dat het aanduid!

Tip: Zorg ervoor dat je regelmatig de verlichting achteraan je kentekenplaat controleert, er kunnen namelijk boetes vanaf 55euro staan op een overtreding.

Makkelijke klus de nummerplaatverlichting vervangen!

Belangrijk is dat deze verplichte nummerplaatverlichting naar ondere dient te schijnen omzo de achterliggende bestuurder niet te verblinden. Vaak is het kenteken slechts verlicht met 1 of 2 lampen die dus een beperkte levensduur hebben. De verlichting van je kenteken te vervangen is echter niet zo moeilijk en kan je makkelijk zelf doen, zelf al ben je geen handige Harry!

Eerst verwijder je voorzichting de afdekking van de gloeilamp, dit kan je met een schroevendraaier doen. Daarna verwijder je de lamp uit de fitting, meestal staat er dan ook op die lamp aangeduid welk type dit is. Echter kan je dit ook terugvinden in de handleiding van je wagen. Nadat je de nieuwe lamp hebt ingedraaid kan je best even controleren of ze werkt door je dimlichten te ontsteken. Als dit inorde is plaats je de afdekking voorzichtig terug en is je auto weer volgens de verplichting van de wet!