• Volledig overzicht
  • Regelgeving
  • Echte informatie

Laat je opmerken met je dimlichten of kruislichten door andere bestuurders

De naam dimlichten is simpelweg afkomstig van de functie, namelijk “gedimde verlichting” zodat andere weg gebruikers niet worden gehinderd. Deze auto verlichting dient dus om de weg voor het voertuig te verlichten zonder de tegenliggende voertuigbestuurders en andere weggebruikers te verblinden of te hinderen. Een andere naam voor dimlichten is kruislichten.

Deze lichten zijn uitmate belangrijk om de zichtbaarheid van de auto voor andere openbare weggebruikers te verhogen. De reikwijdte van de meeste kruislichten bedraagt ongeveer 30m. Bij het ontsteken van de kruislichten worden de achterlichten en de nummerplaatverlichting automatisch mee ontbrandt.

Dimlichten vooraan de wagen

Daarom zijn de dimlichten verplicht te gebruiken tussen zonsondergang en zonsopkomst, meestal komt dit overeen met de tijd waarop de wegverlichting brandt. Deze tijdsstippen kunnen we echter enkel vaststellen indien het mooi helder weer is, wanneer er een bewokte dag optreed, moet je je dimlichten aansteken rondhet moment van zonsondergang.

Onsteek je kruislichten niet enkel wanneer het donker is

Dit is echter niet de enige periode  wanneer je je dimlichten dient te gebruiken, ze zijn verplicht indien de zichtbaarheid het niet toelaat om 200m ver te kijken. Dit kan gebeuren als het erg bewolkt is, regent of indien er mist optreed. Ook tijdens het passeren van een tunnel dienen de dimlichten altijd te worden aangestoken.

Tip: Indien je niet zeker bent dat je je kruislichten moet ontsteken, hou dan in je achterhoofd dat een veiliger verkeer beter is voor iedereen en dat je niemand hindert indien ze branden. Een wagen met de lichten ontstoken wordt veel sneller opgemerkt dan eentje zonder lichten.

Zoals eerder vermeld dienen de dimlichten niet enkel om jouw zicht te verbeteren maar ook om beter op te vallen voor de andere weggebruikers. Zodoende mag je je dimlichten altijd aanlaten ook indien er nog voldoende daglicht aanwezig is, dit draagt bij tot een veiliger verkeer.

Aanduiding van je dimlichten en kruislichten op het dashboard

Kruislichten worden aangeduid met een groen lampje waaruit 5 naar ondergerichte lichtstralen schijnen. De stralen zijn naar ondergericht om te benadrukken dat de andere weggebruikers niet  gehinderd worden bij het gebruikt van de dimlichten. Het pictogram ziet er dus als volgt uit.

Tip: Sommige bestuurders verwarren de dimlichten met de standlichten. Echter de luminicentie  van de standlichten is te laag om ’s nachts of bij slechte weersomstadigheden te kunnen rijden.

Zorg voor propere lenzen!

Vermits je dimlichten ervoor zorgen dat de andere weggebruikers je zo goed mogelijk opmerken is het belangrijk dat de lenzen van je voorlichten, die ondermeer ook je koplampen bevatten, schoon zijn. De lenzen worden minder helder omwille van aantasting door zonlicht en oxidatie. Je kan deze lenzen echter makkelijk kuizen en weer doorschijnend maken door je koplampen te polijsten! Dit is een eenvoudige routine die ongeveer een halfuur in beslag neemt en die minder duur is dan het vervangen van de lens van de voorlichten van je auto.