• Volledig overzicht
  • Regelgeving
  • Echte informatie

Dagrijlichten verplicht sinds 2011

Sinds februari 2011 zijn de dagrijlichten (engels “daytime running lights”, DRL) verplicht op elke nieuw verkochte wagen in Europa. Modellen van voor 2011 zijn niet verplicht om de dagrijlichten te monteren, echter hebben sommige wagens wel optioneel dagrijlichten. Het hoofddoel van de dagrijlichten is om de zichtbaarheid van de wagen voor andere bestuurders te verhogen, wat dan weer voor veiligere verkeerssituaties zorgt. De dagrijlichten gaan automatisch branden bij het starten van de wagen en kunnen niet uitgeschakeld worden.

Dimlichten vervangen dagrijverlichting als het moet

In sommige landen is het verplicht is om overdag je lichten te ontsteken. Auto’s die geen dagrijlichten hebben maken dan gebruik van de dimlichten, echter verbruiken dagrijlichten tot 30% minder energie dan de dimlichten en zijn ze dus minder belastend voor de batterij van de wagen.

Zowel aan de linker- en rechterzijde vooraan de wagen is er een dagrijlicht, meestal samen met of dichtbij de koplampen gemonteerd. Ze zijn meestal LEDs, maar bij de goedkopere automodellen worden halogeenlampen gebruikt . In beide gevallen stralen ze een wit licht uit zonder dat hierbij een verblindend effect bestaat voor de andere gebruikers van de openbare  weg.

Tip: Indien je op reis gaat, je geen dagrijlichten op je wagen hebt en niet weet of het gebruik van lichten overdag verplicht is,onthoud dan dat je je dimlichten ten allen tijde mag aansteken zonder daarbij in overtreding te zijn. Dus indien je twijfelt, ontsteek je dimlichten terwijl je rijdt en je bent altijd correct.