• Volledig overzicht
  • Regelgeving
  • Echte informatie

Hoe moet je autolichten gebruiken in Frankrijk?

Gepubliceerd op 25/01/2023 door AutoLichten.be

In Frankrijk gelden een aantal regels voor het gebruik van autolichten. Hier volgen enkele van de belangrijkste:

Altijd lichten aan: Lichten moeten altijd aan staan in Frankrijk

In Frankrijk is het verplicht om altijd met je standlichten aan te rijden, zowel overdag als ’s nachts. Dit geldt ook voor het rijden in de bebouwde kom en op de snelweg.

Dimlichten: Wanneer u overdag op de weg rijdt, is het verplicht om gedimde koplampen te gebruiken. Dit is om uw voertuig beter zichtbaar te maken voor andere bestuurders, vooral op slecht verlichte wegen of tijdens slechte weersomstandigheden.

Grootlichten: Als u ’s nachts op de weg rijdt, moet u grootlicht gebruiken als er geen tegenliggers of voetgangers zijn. U moet echter weer overschakelen op dimlicht wanneer u een tegenligger of voetganger tegenkomt.

Knipperlichten: Waarschuwingslichten kunnen in Frankrijk worden gebruikt wanneer u onder de 50 km/u rijdt, wanneer u op een vluchtstrook of vluchtstrook rijdt, wanneer u stilstaat aan de kant van de weg, wanneer u een voertuig sleept of wanneer u zich in een begrafenisstoet bevindt.

Mistlampen: Wanneer het zicht minder dan 50 meter is, is het verplicht om uw mistlampen voor en achter te gebruiken. Bovendien is het dan verboden uw grootlicht te gebruiken.

DRL: Zoals al vermeld zijn dagrijlichten verplicht in Frankrijk, net als in veel andere Europese landen, om de zichtbaarheid overdag te verbeteren.

Frankrijk_regels_autolichten

Rijden in de Franse sneeuw en op donkere kronkelende wegen

Zodra de eerste sneeuwvlokken vallen, moet de gebruiker zijn dimlicht gebruiken. Je kan de mistlampen aanzetten om de zichtbaarheid te vervolledigen (bij minder dan 50 meter zicht).

In Frankrijk zijn er ook van onverlichte landwegen, daar is het aangeraden om je koplampen of grootlichten te gebruiken. Vaak zitten er wilde dieren in de berm of zijn er takken van bomen die op de weg kunnen liggen, natuurlijk moet je je koplampen afzetten wanneer er een tegenligger komt of wanneer je achter een voorganger rijdt.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze regels regelmatig kunnen veranderen, en het is altijd goed om de laatste regels en wetten te controleren.