• Volledig overzicht
  • Regelgeving
  • Echte informatie

Koplampen onderhouden en afstellen voor die donkere dagen

Gepubliceerd op 27/10/2019 door AutoLichten.be

Wel licht maar geen zicht? Polijst je koplampen!

Beide koplampen lichten op, maar kun je nog steeds niet zien? Zijn de oppervlakken van uw hoofdlampen beslagen? Dit kan zijn doordat de plastiek lenzen bedekt zijn met een speciale UV-bestendige coating. Na jarenlange blootstelling aan vervuiling en UV-bevattend zonlicht kan het de lenzen minder transparant maken. Je kan de koplampen terug helder maken door ze te polijsten met een speciale polijstset.

Als er vocht in het geheel is gekropen en het interne koplampensysteem beslaat, is er mogelijk een probleem met het ventilatiesysteem van de behuizing. Zoek naar ingeklapte ontluchtingsslangen of slangen met modder, insecten of roest.

De autokeuring keurt ook je autolichten

Om de veiligheid van je wagen te garanderen heeft de belgische overheid in 1941 beslist om een autokeuringsorgaan, genaam Autoveiligheid, te installeren die een technische controle uitvoert. De dag van vandaag moet je je wagen elke jaar laten controleren indien deze ouder is dan 4 jaar. Indien je auto jonger is dan 6 jaar en minder dan 100000 km heeft moet je echter maar om de 2 jaar gaan! Voor meer details kan je terecht op de website van de vlaamse overheid met betrekking tot de autokeuring.

Controleren van de uitlijning van koplampen
De autokeuring gebruikt een uitlijningmachine om de afstelling van de autolichten te controleren

Een van de aspecten die wordt gecontroleerd is de staat van de autolichten. Er wordt nagegaan of deze allemaal werken en of de koplampen wel correct zijn afgesteld. Een studie uit 2017 wees erop dat 10% van de automobilisten dagelijks iemand met een defect dimlicht zien rijden en dat er vaak koplampen verkeerd staan afgesteld. Daarom vooraleer dat je naar de autokeuring gaat voer je best een grondige controle uit van de lichten op je wagen!

Stel je koplampen af – Goed mikken zodat je niemand verblind…

Om de veiligheid van jezelf en de andere bestuurders te garanderen, zorg je er best voor dat je de koplampen correct afsteld, zeker als je HID koplampen hebt! De moderne koplampen die zich in geheel bevinden (met daarin de koplampen, dimlichten, richtingsaanwijzers en parkeerlichten) hebben een zeer scherpe horizontale afsnijding om zo het felle licht uit het zicht van tegenliggers te houden. Bijgevolg is het richten van de koplampen kritisch om zelf voldoende zichtbaarheid te hebben. Sommige koplampunits zijn verstelbaar door middel van een grote kruiskopschroef die toegankelijk is via de gaten van het voertuig in het rooster. Anderen kunnen duimwielen hebben die u eenvoudig zonder gereedschap op en neer en links en rechts kunt draaien. Voertuigen variëren, dus u moet uw gebruikershandleiding raadplegen voor specifieke informatie, maar hier hebben wij, bij AutoLichten.be, algemene instructie uitgewerkt.

Koplampen afstellen
Het is cruciaal om de lichtstraal van beide koplampen onder de lijn te houden die aangegeven staat op de figuur. Wees er zeker van dat je dit controleert op een vlakke ondergrond!

Voor je begint is het best dat je de auto voor een lichtgekleurde muur op een donkere plek binnenshuis of ’s nachts buitenshuis parkeert. Rijdt de auto eerst dicht tegen de muur en maak een lijn op de muur met krijt, gespannen touw of afplakband op dezelfde hoogte als de koplampen. Markeer nu een paar verticale lijnen direct voor elke koplamp. Plaats daarna de auto zodanig dat de koplampen 7,5 meter verwijdert zijn van de muur en zorg ervoor dat de auto haaks, dus loodrecht op de muur geparkeerd staat. Met de instelschroef kunt u de koplamp nu omhoog of omlaag en naar links of naar rechts uitlijnen zodat deze in het middenpunt van de gemarkeerde lijnen schijnt. Als je problemen hebt met het visualiseren van de ene koplamp omdat de andere koplamp interferentie veroorzaakt, bedek hem gewoon met je jas.

Afstellen van je koplampen met verschillende gewichtsverdelingen

De linker- en rechterstralen van de koplampen moeten het felst schijnen in hun individuele middellijnen aangeduid in de figuur met de bolletjes. De scheidingslijn tussen de twee middelpunten van de koplampen moet zich in het midden tussen de koplampen bevinden. Voer alle afstellingen uit met verschillende gewichtsverdelingen, namelijk een koffer vol bagage, een tank vol gas en een iemand die in de bestuurdersstoel zit.

Koplampen unit met waterpas en instelschroef
Veel modern koplampenunits hebben een interne waterpas om zo het uitlijnen van de koplampen te vergemakkelijken. Vergeet toch niet de uitlijning te controlen tegen een muur.

Veel moderne auto’s hebben ook een kleine waterpas direct ingebouwd in de koplampbehuizing. Door het niveau te controleren, kun je de lichtstraal richting aanpassen met de instelschroef. Echter, vergeet niet dat dit slechts een eerste aanpassing is. Je moet nog steeds de straal op een muur visualiseren om de juiste uitlijning te bekomen. Dit komt door de productietoleranties van de gloeidraad in de lamp. De gloeidraad bevindt zich niet altijd in dezelfde positie ten opzichte van de metalen basis van de lamp. Dit kan de uitlijning van de lichtstraal heel anders maken wanneer de lamp wordt vervangen. Met het waterpasniveau kan je echter de koplampen aanpassen wanneer je een zwaar beladen voertuig moet besturen. Controleer de instellingen op de waterpas, laad de kofferbak, reset het waterpasniveau en vertrek veilig. Vergeet niet het niveau terug in te stellen nadat de kofferbak weer leeg is!.